Mapeado Colaborativo: Mapes per i per a la ciutadania


Data
Oct 19, 2019 16:30 PM — 20:30 PM
Event
II Jornades de Cartografies Col·laboratives
Ubicació
Centre Cultural Albareda. Barcelona

El proper 19 d’octubre seré en representació de Mapeado Colaborativo i juntament amb altres quatre experiències més, a les II Jornadas de Cartografías Colaborativas, organitzada per Raons Públiques, explicant què fem cadascun de nosaltres per a impulsar processos de transformació urbana a través de mapatge col·laboratiu. A la sessió explicaré què és Mapeado Col·laborativo, què fem i posaré especial èmfasi al projecte “Zaragoza Accesible”.

Del Blog de Raons Públiques:

El proper 19 d’octubre al Centre Cultural Albareda del Poble-sec, organitzarem la II Jornada de Cartografies Col·laboratives. En aquesta segona aquesta jornada volem generar un espai de trobada entre diferents especialistes, col·lectius i veïns i veïnes de la ciutat per reflexionar sobre cartografies col·laboratives emprades en processos de transformació urbana. En aquest cas, a diferència de l’any passat on havien experiències més centrades en eines digitals, hem convidat a exemples amb metodologies presencials i que intenten generar canvis o en les comunitats.

Aquest any hem convidat a cinc experiències:

Col·lectiu Punt 6. El Col·lectiu Punt 6 és una cooperativa especialitzada en urbanisme i arquitectura des de una perspectiva feminista que utilitza el mapeig col·laborativa com a eina en diversos processos vinculats a la transformació de la ciutat des de la perspectiva de gènere. Les hem convidat perquè ens expliquin algunes eines de mapeig en clau de diagnosi de gènere.

Teixidora. Teixidora és un projecte participatiu per recollir coneixement generat en xerrades i esdeveniments, compartir documentació, explorar connexions, relacionar entre sí els debats i activitat i cartografiar actors (en general en l’àmbit tecnosocial i les temàtiques que hi interseccionen), posant l’accent en les perspectives ètiques i emancipadores, donant visibilitat a les aportacions crítiques. Hem assajat diverses eines i metodologies per documentar el que es fa i contextualitzar-ho.

Mapeado Colaborativo. Mapeado colaborativo es defineix com un espai per a la creació de mapes col·laboratius al servei de la ciutadania i com a eines per a la presa de decisions, compartir experiències i configurar la forma a través de la que observem la realitat. Per exemple han realitzat un projecte per a la millora de l’accessibilitat a la ciutat de Saragossa, combinant observacions presencials amb eines de mapeig en línia.

Mapa Taula Urbanisme Veïnal de Barcelona. La TUVB aprofitarà aquestes jornades per presentar l’eina de mapeig en línia de reivindicacions veïnals, que vol servir com a plataforma per recopilar tots aquells conflictes urbans i reivindicacions realitzades a la ciutat de Barcelona relacionats amb processos de transformació urbana.

Living Maps. Living maps és una xarxa d’investigadors, activistes comunitaris, artistes establerta a Londres que té com a objectiu fomentar l’ús dels mapes col·laboratius com a eines de canvi social, fomentar la reflexió i el debat, la participació pública i formes creatives d’accions comunitàries. Especialment ens presentaran l’Atles ciutadà de Londres, en el qual es van implementar diverses tècniques de mapatges col·laboratius amb l’objectiu de recollir la visió ciutadana per complementar la redacció del Pla de Londres 2050.

La jornada serà entre les 16.30 i les 20.30 hores. Us agraïm que si esteu interessats / des en participar a la jornada us apunteu a través del següent formulari.

Carlos Cámara
Carlos Cámara
Arquitecte. Doctor. Professor. Estudiant.

Professor, investigador, aprenent.
Interessat per les comodificacions entre ciutat, societat i tecnologia

comments powered by Disqus

Relacionat